Οινικές διαδρομές
Η ιστορία της οινοπαραγωγής στην Κρήτη χάνεται στα βάθη των αιώνων, με εμφανή τα ίχνη της σε μινωικούς αμφορείς, περίτεχνα αγγεία και προϊστορικά πατητήρια
Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο το κρητικό κρασί ήταν περιζήτητο, ενώ κατά την Ενετοκρατία νέες ποικιλίες έκαναν την εμφάνισή τους και η οινοπαραγωγή συνέχισε την ακμάζουσα πορεία της.
Κατά την Τουρκοκρατία η παραγωγή και κατανάλωση του κρασιού αποθαρρύνεται από τους νέους κατακτητές, ωστόσο ποτέ δεν εγκαταλείπεται.
Σήμερα, οι κρητικοί αμπελώνες και τα οινοποιεία του νησιού γνωρίζουν μια νέα άνθιση, προσφέροντας εξαιρετικής ποιότητας κρασιά, με τοπικές ποικιλίες ΠΟΠ αλλά και πολυάριθμες διεθνείς ποικιλίες που ευδοκιμούν στο νησί, τα οποία διακρίνονται σε διεθνείς διαγωνισμούς και κερδίζουν τις εντυπώσεις.
Πολλά από τα οινοποιεία είναι επισκέψιμα και προσφέρουν στους επισκέπτες τους οινογευσίες και ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις και τους αμπελώνες τους. Οι κύριες ποικιλίες του κρητικού αμπελώνα που οινοποιούνται είναι οι: Βηλάνα, Βιδιανό, Δαφνί, Θραψαθήρι, Κοτσιφάλι, Λιάτικο, Μαλβαζία, Μαντηλάρι, Μοσχάτο Σπίνας, Πλυτό, Ρωμέικο. Μέσω του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης (www.winesofcrete.gr) μπορείτε να ανακαλύψετε προτεινόμενες οινικές διαδρομές που συνδέουν τα οινοποιεία της Κρήτης ανά περιοχή.