Περιοχές Natura
Η Κρήτη είναι ένας κόσμος ολόκληρος και η φύση της πλούσια και ανεξάντλητη. Το 1/3 των οικοτόπων της Ελλάδας βρίσκονται στο νησί, μαζί με 1.750 είδη φυτών, εκ των οποίων τα 160 είναι ενδημικά. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι περίπου το 30% της έκτασης της Κρήτης εντάσσεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 για την προστασία της φύσης και τη διατήρηση ορνιθοπανίδας και βιοποικιλότητας.
Οι 53 περιοχές Natura 2000 που διαθέτει η Κρήτη σάς περιμένουν να τις επισκεφθείτε και να ανακαλύψετε τον μοναδικό φυσικό πλούτο τους. Μεταξύ αυτών και η Νήσος Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι στο Νομό Λασιθίου, ο Ψηλορείτης στο Νομό Ρεθύμνου, η Γαύδος στο Νομό Χανίων και ο Γιούχτας στο Νομό Ηρακλείου.
Δείτε όλες τις περιοχές Natura στην Κρήτη εδώ:
https://natura2000.crete.gov.gr/
Νήσος Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι
Ρηχοί κόλποι, αμμώδεις παραλίες που καλύπτονται από εκατομμύρια σπασμένα κοχύλια, τροπικά νερά, ένας επίγειος παράδεισος.
Η ακατοίκητη νήσος Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι βρίσκεται 8 μίλια νότια της Ιεράπετρας και είναι ένα μικρό επίπεδο νησάκι με έκταση μόλις 5 τ.χλμ.
Ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός λόγω της σπάνιας φυσικής ομορφιάς της, παρουσιάζει υψηλή επισκεψιμότητα τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς καθημερινά ακτοπλοϊκά δρομολόγια τη συνδέουν με το λιμάνι της Ιεράπετρας.
Ψηλορείτης
Έντονες κλίσεις, απότομες κάθετες πλαγιές και μικρά φαράγγια που γίνονται καταφύγιο για αναπαραγόμενα και μεταναστευτικά πουλιά.
Στο κέντρο της Κρήτης, το νοτιοδυτικό τμήμα του Ψηλορείτη, ένας τόπος με πλούσια βιοποικιλότητα, έχει χαρακτηριστεί περιοχή Natura 2000.
Η πανίδα του περιλαμβάνει σπάνια αρπακτικά, όπως ο γυπαετός (Gypaetus barbatus) και το όρνιο (Gyps fulvus), ενώ όσον αφορά τη χλωρίδα, αποτελείται κατά τόπους από πρίνους (Quercus coccifera), δάση πεύκου ή κυπαρισσιών και σφενταμιών.
Επίσης στον Ψηλορείτη βρίσκονται πολλά ενδημικά κρητικά λουλούδια όπως η Asperula idaea, Centaurea idaea, κ.ά.
Γαύδος
Σε απόσταση 21 μιλίων νότια του νομού Χανίων, η προστατευόμενη περιοχή της Γαύδου, που περιλαμβάνει και το μικρότερο γειτονικό νησάκι της Γαυδοπούλας θεωρείται τόπος μεγάλης σημασίας για τα μεταναστευτικά πουλιά και τα προστατευόμενα θαλασσοπούλια.
Τόσο η Γαύδος (30 τ.χλμ.), όσο και η Γαυδοπούλα (2,62 τ.χλμ.) είναι ιδιαίτερα σημαντικά λόγω της θέσης τους στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, και αποτελούν σπουδαίους τόπους βοτανικού ενδιαφέροντος καθώς συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό αφρικανικών ειδών χλωρίδας, όπως η αρτεμισία.
Γιούχτας – Αγία Ειρήνη
Ο ορεινός όγκος του Γιούχτα κυριαρχεί στο λοφώδες αγροτικό τοπίο νότια του Ηρακλείου και μαζί με το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης, χαρακτηρίζονται από υψηλή βιοποικιλότητα.
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή εμφανίζονται από την πρώιμη Νεολιθική εποχή. Τα ίχνη Μινωικού ανακτόρου στον οικισμό των Αρχανών, το Μινωικό νεκροταφείο στο Φουρνί και ο ναός στα Ανεμόσπηλια είναι ορισμένες από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές θέσεις της περιοχής.
Οι Αρχάνες αποτελούν τη βασική πύλη εισόδου στην ευρύτερη περιοχή του Γιούχτα και του φαραγγιού της Αγίας Ειρήνη και διαθέτουν τουριστικές υποδομές και Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Οι βραχώδεις, απότομες ασβεστολιθικές πλαγιές αποτελούν ιδανικό τόπο αναπαραγωγής του όρνιου (Gyps fulvus).