Καταφύγια άγριας ζωής
Η γεωγραφική θέση της Κρήτης – στο μέσον της Ανατολικής Μεσογείου και στο “σταυροδρόμι” τριών ηπείρων, η γεωμορφολογία αλλά και το κλίμα της έχουν συντελέσει στη δημιουργία ιδανικών συνθηκών για την ανάπτυξη χλωρίδας και πανίδας
Στο δίκτυο ΝATURA έχουν ενταχθεί συνολικά 53 περιοχές. Από αυτές οι 27 έχουν χαρακτηρισθεί ως Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ), 25 ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και μία προστατεύεται και από τα δύο καθεστώτα προστασίας. Είκοσι δύο περιοχές έχουν χαρακτηρισθεί και ως Σημαντικές Περιοχές για Πουλιά (ΣΠΠ), ενώ έχουν καταγραφεί 228 υγρότοποι, παράκτιοι και εσωτερικοί.
Παρατήρηση πουλιών
Σχεδόν τα μισά είδη πτηνών που μπορεί κανείς να παρατηρήσει στην Κρήτη είναι αποδημητικά, τα οποία κάθε χρόνο ακολουθούν την ίδια διαδρομή, από τη βόρεια Ευρώπη προς την Αφρική και αντίστροφα και σε διάφορες τοποθεσίες κάνουν στάση για να ανακτήσουν δυνάμεις προτού συνεχίσουν το επίπονο ταξίδι τους.
Σημαντικοί είναι επίσης οι πληθυσμοί ειδών που ζουν μόνιμα ή αναπαράγονται στην Κρήτη και εντοπίζονται κυρίως στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000.