Διαδρομές ελαιολάδου
Το ελαιόλαδο θεωρείται το μεγάλο μυστικό της κρητικής διατροφής και μακροζωίας, κάτι που αποδεικνύεται και μέσα από σύγχρονες επιστημονικές μελέτες
Η κρητική ύπαιθρος είναι γεμάτη ελαιώνες, κυρίως με τις ποικιλίες κορονέικη και τσουνάτη, ενώ δεν λείπουν και οι περιοχές ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης), στις οποίες παράγονται κάποια από τα καλύτερα Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα της Ελλάδας
Ιατρικές έρευνες αποκαλύπτουν πως το ελαιόλαδο προστατεύει την καρδιά, βοηθά στην καλή λειτουργία πολλών οργάνων και δρα ευεργετικά σε μια μακρά σειρά ασθενειών. Μειώνει τη χοληστερόλη, έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει από καρκίνους, βοηθά τη λειτουργία του ήπατος, είναι ιδανικό για τη διατροφή των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη και τόσα άλλα!
Η ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου είναι γνωστή σ’ όλο τον κόσμο γιατί δεν είναι βιομηχανικό αλλά φυσικό προϊόν που βγαίνει από μια απλή σύνθλιψη της ελιάς, χωρίς εκχυλίσματα και βελτιωτικά πρόσθετα.
Στις Βούβες Χανίων βρίσκεται η μνημειακή “Ελιά των Βουβών”, η οποία καρποφορεί πάνω από 3.000 χρόνια και από την οποία φτιάχτηκαν οι κότινοι που έστεψαν τους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και άλλων μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.
Μνημειακή έχει χαρακτηριστεί επίσης η Αρχαία Ελιά Καβουσίου από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, λόγω των διαστάσεων του κορμού της, με περίμετρο που ξεπερνά τα 14 μέτρα, αλλά και την τοποθεσία της κοντά σε αρχαίους οικισμούς που φέρουν ίχνη ελαιοκομικής δραστηριότητας. Με βάση την μέθοδο των ετησίων δακτυλίων, υπολογίζεται ότι το δέντρο φυτεύτηκε την περίοδο 1350 με 1100 π.Χ. Μνημειακά ελαιόδεντρα, που η ζωή τους χάνεται στο βάθος του χρόνου, εντοπίζονται σε όλους τους Νομούς της Κρήτης.
Στην Κρήτη υπάρχουν πολλά επισκέψιμα ελαιουργεία τα οποία διοργανώνουν γευσιγνωσίες ελαιολάδου, επισκέψεις σε ελαιώνες, γνωριμία με το ελαιοτριβείο και τις διαδικασίες παραγωγής.