Αγροτουριστικές δραστηριότητες
Τρύγος
Οι τελευταίες μέρες του καλοκαιριού σηματοδοτούν την έναρξη του τρύγου και στην Κρήτη είναι μέρες χαράς και γιορτής. Μετά τον δεκαπενταύγουστο ξεκινά η διαδικασία, συνήθως με το μάζεμα της Σουλτανίνας και και άλλων πρώιμων ποικιλιών, ενώ τον Σεπτέμβριο ή “Τρυγητή” κορυφώνεται με τον τρύγο των κρασοστάφυλων.
Τα παλιά χρόνια στη γιορτή αυτή συμμετείχαν όλοι, ενώ ακόμα και σήμερα που στις μεγάλες οινοποιητικές μονάδες όλα είναι πια αυτοματοποιημένα, πολλά οινοποιεία ή αγροτουριστικές μονάδες προσφέρουν την παραδοσιακή εμπειρία στους επισκέπτες τους.
Ρακοκάζανα
Η τσικουδιά ή ρακή είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την κρητική κουλτούρα και αποτελεί μία από τις κύριες εκφράσεις της ξακουστής φιλοξενίας των Κρητικών.
Είναι το παραδοσιακό κέρασμα, το καλωσόρισμα αλλά και το φάρμακο… για κάθε νόσο.
Το φθινόπωρο, όταν ανοίγουν τα ρακοκάζανα, οι μέρες είναι γιορτινές και όλοι μπορούν να βρουν μια θέση γύρω από το μονίμως στρωμένο τραπέζι με τα ευρισκούμενα μεζεδάκια, άλλοτε ταπεινά (καρύδια, ρόδια, παξιμάδια, ελιές) και άλλοτε πλουσιοπάροχα (απάκι, λουκάνικο, πιλάφι, τυριά, χοχλιοί).
Άγρια χόρτα
Η κρητική ύπαιθρος έχει πολλούς κρυμμένους θησαυρούς και ένας από αυτούς είναι τα άγρια χόρτα, με τα άφθονα θρεπτικά συστατικά και την πλούσια γεύση τους.
Σε οργανωμένες περιπατητικές διαδρομές, οι συμμετέχοντες σε σχετικές δράσεις, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να μάθουν να αναγνωρίζουν τα άγρια βρώσιμα χόρτα του τόπου μας και να τα αξιοποιούν σε διάφορες συνταγές, βραστά ή τσιγαριαστά, σε καλιτσούνια, πίτες κλπ.
Τυροκομεία
Τα επισκέψιμα τυροκομεία της Κρήτης δίνουν στους επισκέπτες τους την ευκαιρία να γνωρίσουν πως παράγονται κάποια από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τοπικά τυριά, όπως η γραβιέρα, η μυζήθρα, ο ανθότυρος κ.α.
Μέσα από οργανωμένες εκδρομές, υπάρχει επίσης η δυνατότητα επίσκεψης σε παραδοσιακά μιτάτα στα Λευκά Όρη και τον Ψηλορείτη, στα ψηλά βουνά, εκεί που χτυπά η αυθεντική καρδιά της Κρήτης.
Εκεί μπορεί κανείς να δει τη ζωή του βοσκού, να δει πως γίνεται το άρμεγμα, η σίτιση ή η κουρά των προβάτων και φυσικά η παραγωγή των κρητικών τυριών.